RTV Rijnstreek

RTV Rijnstreek

advertentie
Geschreven door Rtv Rijnstreek
16 mei 2025 10:00


Onthulling van Joods Monument in Wageningen: Een Blijvende Herinnering aan de Verdwenen Synagoge
Foto: Onthulling van Joods Monument in Wageningen: Een Blijvende Herinnering aan de Verdwenen Synagoge
De onthulling van een bronzen maquette van de voormalige synagoge aan de Walstraat.

Op 14 mei 2025 werd in Wageningen een bijzonder moment van herdenking en herinnering gevierd: de onthulling van een bronzen maquette van de voormalige synagoge aan de Walstraat. Deze maquette, geplaatst tegenover het bestaande Joodse monument 'De Levenspoort', markeert de plek waar tot mei 1940 de synagoge stond die het hart vormde van de Joodse gemeenschap in Wageningen

De synagoge aan de Walstraat werd in 1903 ingewijd en diende als centrum voor de Joodse gemeenschap tot haar verwoesting in de meidagen van 1940. Tijdens gevechten rond de Grebbeberg werd het gebouw getroffen door Nederlands artillerievuur en brandde volledig uit. Het gebouw werd nooit herbouwd, en de ruïne werd kort na de oorlog gesloopt. Met het verdwijnen van de synagoge verdween ook een belangrijk symbool van Joods leven in de stad.

De Stichting Joods Erfgoed Wageningen heeft zich ingezet om deze leegte te vullen met een bronzen maquette van de oorspronkelijke synagoge. De maquette dient als een tastbare herinnering aan het rijke Joodse leven dat ooit in Wageningen bloeide en als educatief middel voor toekomstige generaties.

De onthulling op 14 mei 2025

De onthulling van de maquette vond plaats op 14 mei 2025, precies 85 jaar na de verwoesting van de synagoge. Tijdens de plechtigheid spraken vertegenwoordigers van de Stichting Joods Erfgoed, de gemeente Wageningen en nabestaanden van de Joodse gemeenschap. Er werd stilgestaan bij de geschiedenis van de synagoge, de impact van de oorlog op de Joodse gemeenschap en het belang van herinnering en educatie.

Foto: Onthulling van Joods Monument in Wageningen: Een Blijvende Herinnering aan de Verdwenen Synagoge
 

De Levenspoort: een monument van herinnering

Tegenover de plek van de voormalige synagoge staat sinds 4 mei 2000 het monument 'De Levenspoort', ontworpen door de Wageningse kunstenares Yetty Elzas. Het monument herdenkt de 71 Joodse inwoners van Wageningen en omgeving die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en omgekomen. In de sokkel van het monument is een koker geplaatst met de namen van deze slachtoffers.

Yetty Elzas en haar echtgenoot Maurice Elzas hebben beiden een belangrijke rol gespeeld in het behoud van het Joodse erfgoed in Wageningen. Ter nagedachtenis aan hun inzet zijn op 27 januari 2022, de internationale Holocaustherdenkingsdag, herinneringsstenen voor hen geplaatst bij de voormalige synagoge.

Een blijvende herinnering

Met de plaatsing van de bronzen maquette is een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van Wageningen opnieuw zichtbaar gemaakt. Het dient als een blijvende herinnering aan de Joodse gemeenschap die ooit floreerde in de stad en als waarschuwing tegen de gevolgen van intolerantie en haat.

Bezoekers kunnen de maquette en het monument 'De Levenspoort' bezichtigen aan de Walstraat in Wageningen. Daarnaast zijn er herinneringsstenen verspreid door de stad, die de woon- en werkplekken van voormalige Joodse inwoners markeren. Deze initiatieven dragen bij aan het levend houden van de geschiedenis en het bevorderen van bewustzijn en educatie over het Joodse erfgoed in Wageningen.

(Bron:Joodserfgoed)

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: nieuws@rtvrijnstreek.nl

of bel 0317-712084

Wageningen Geschiedenis en erfgoed 

wageningen 
 
  • RTV Rijnstreek TV
  • RTV Rijnstreek Radio

Deze studio van RTV Rijnstreek zoekt programmamakers, nieuwsjagers, technici, podcasters en nog veel meer creativiteit.Klik op foto voor meer informatie.

Radio Studio
advertentie


(Klik op de foto's voor de programma site's)

'Je weet niet wat je hoort'

Beschrijvende tekst van de afbeelding

de Zinderende zaterdag

Beschrijvende tekst van de afbeelding

Jazz met Andrea

Beschrijvende tekst van de afbeelding

Wiekent Wageningen

Beschrijvende tekst van de afbeelding

Campus Radio

Beschrijvende tekst van de afbeelding

Blues van A tot en met Z

Beschrijvende tekst van de afbeelding

de M van Menting

Beschrijvende tekst van de afbeelding

de Nacht wordt nooit meer hetzelfde

Beschrijvende tekst van de afbeelding