Sinterklaas maakt een rijtoer door een stad. Foto: ANP

Sinterklaas maakt een rijtoer door een stad. Foto: ANP

NIJMEGEN - Bijna overal in onze provincie zijn tijdens de intocht van Sinterklaas roetveegpieten te zien. Dat blijkt uit een rondje langs de velden.

In de grote Gelderse steden is afstand gedaan van zwarte piet. In Nijmegen laat de organisatie weten dat de gemeente heeft besloten geen zwarte pieten toe te staan. "Het is een feest voor alle kinderen. De discussie is inmiddels totaal gaan liggen."

Harro de Jong van de Arnhemse intocht zegt: "Wij gebruiken snorren, sikken en make-up. We vermommen de pieten, zoals ook bij een toneelvoorstelling. We kiezen ervoor geen wijziging in huidskleur te gebruiken. Dat werkt prima. Onze pieten, van wie vorig jaar hun eigen kinderen langs de kant stonden, werden niet herkend."

'We vinden het best spannend'

Het argument dat roetveegpieten ervoor zorgen dat ze te herkenbaar zijn, wordt in veel dorpen als probleem gezien. "Hier kent iedereen elkaar. Dus we vinden het best spannend", zegt een woordvoerder van de intocht van Kerkdriel. "We hebben dit jaar voor het eerst geen zwarte pieten. De pieten zijn nu bruin geverfd met zwarte vegen. We hopen dat het net zo leuk is als eerst."

In Elburg is de intocht zaterdag. De pieten zijn daar allemaal grijs. "We hebben vorig jaar de overstap gemaakt naar grijze pieten, die komen dit jaar ook. Dat doen we omdat pieten asgrijs zijn van de schoorsteen. Een perfecte oplossing in de pietendiscussie. Zo herkennen de kinderen de Elburgers die de pieten zijn ook niet. En de kleur is niet te linken aan een huidskleur", aldus Erik Land.

Geen intocht in Druten

In Druten is er dit jaar geen intocht, omdat de organisatie (die het evenement decennialang op zich nam) de stekker eruit heeft getrokken. Deze club wilde doorgaan met zwarte pieten. Elly de Jong, van de gestopte Sinterklaasclub, zegt dat de Drutense scholen voor de roetveegpiet hebben gekozen en dat ze daar niet aan willen voldoen. Ook in Culemborg zijn de sinterklaasactiviteiten geschrapt vanwege een meningsverschil om de kleur van de pieten.

In veel andere plekken lijkt de discussie te zijn verstomd. Robert Frijlink van de intocht in Wageningen: "Is het weer 2010? Deze discussie hebben we nu echt wel gehad. Sinds vier jaar gebruiken wij roetveegpieten. Net zoals het Sinterklaasjournaal. Voor corona zijn we die transitie begonnen. Nu gaan we het derde jaar in met alleen roetveegpieten."

De landelijke intocht van Sinterklaas vindt zaterdag in Hellevoetsluis plaats. In onze provincie zijn de traditionele intochten zowel komend als volgend weekend.

Deel dit artikel