RTV Rijnstreek

De lokale omroep voor Wageningen en omgeving.


Sander van Veldhuizen :


Woonnood

 

Dus omdat is aangetoond dat er een schreeuwend tekort aan studentenwoningen is zijn de bewoners van de Costerstaete de klos, aldus de Raad van State. Ja daag, zo lust ik nog wel eentje. Elk aanbod creëert zijn eigen vraag. De WUR mag gestaag uitbreiden, zonder ook maar een kritische kanttekening van wie dan ook, met alle gevolgen van dien. Nu wil ik de WUR niet overal de schuld van geven, maar het verdubbelen van het aantal studenten, het aantrekken van multinationals en het blijven bijbouwen heeft nu eenmaal grote consequenties voor de woningmarkt en de ontsluiting van Wageningen.

 

Ik schreef er al vaker over, het fenomeen ‘vol’. Een politiek inmiddels niet meer zo incorrect standpunt gelukkig. Toen Willem Drees en Frits Bolkestein in respectievelijk de jaren vijftig en negentig van de vorige eeuw het woord ‘vol’ in de mond namen was in ieder geval in de jaren negentig de krant te klein. Bolkestein verkonkelde van schrik zijn uitspraak: “Het is niet vol, maar wel druk…”.

 

Intussen, decennia later, zien we de onvermijdelijke gevolgen van de landelijke en plaatselijke politiek als het gaat om het eindeloos uitbreiden en doorbouwen. In 1977 is er nog eens een kabinet gevallen over de zogenaamde ‘grondpolitiek’; hoe gaan we om met vrij gekomen of vrij te komen grond? Zonder resultaat, want speculanten duiken bijna vijftig jaar later nog steeds grif op alles wat vrij komt; voor verhuur, voor bouw of voor zonnepanelen. Prins Bernhard junior voorop. En de plaatselijke bewoners maar verbaasd kijken wat er allemaal gebeurt in hun stad of dorp. Nog verbaasder lezen ze in de krant dat er in Veenendaal gewoon geen plek meer is om alle kinderen naar school te laten gaan. Gaan we dat in Wageningen ook meemaken? Valt wel mee. Voor jonge gezinnen is hier toch geen plek om te wonen. Die vertrekken verdrietig richting Drenthe om daar nog een enigszins betaalbare toekomst op te bouwen. 

E-mailen
Bellen