Lead image 1:
Lead image TXT 1: Mo Quirijnen van de Nijmeegse studentenvakbond AKKU. Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: Hij is van de pechgeneratie: Tom uit Nijmegen studeerde zeven jaar en bouwde zo een studieschuld op van maar liefst 60.000 euro.

- Hij is van de pechgeneratie: Tom uit Nijmegen studeerde zeven jaar en bouwde zo een studieschuld op van maar liefst 60.000 euro. Hij is teleurgesteld in de overheid, want hem was voorgehouden dat er geen rente zou komen. Ook verwachtte hij niet dat de schuld gevolgen zou hebben als hij een hypotheek zou willen afsluiten. Nu gaat dat toch anders. En Tom en vele andere studenten zijn daar woest over. "We moeten nu boeten voor een experiment."

De bank werkt niet mee bij een hoge studieschuld. De overheid heeft tevens aangekondigd dat de rente vanaf 1 januari 2024 vervijfvoudigd wordt tot 2,56 procent.

"We moeten nu boeten voor een experiment dat ze een paar jaar lang hebben uitgeprobeerd en we worden niet gecompenseerd. Ik maak me daar best zorgen over", zegt Tom als het gaat om zijn financiële situatie. "Ik ga straks per maand 200 euro betalen, alleen al aan renteaflossing. Ik wil nog een master gaan doen en hoop later aan het werk te kunnen als GZ-psycholoog. Dan verdien ik hopelijk goed, maar dat moet dan ook wel. En het gaat heel lang duren voordat ik al die schuld heb afgelost."

Naar het buitenland

Die zorgen hebben meer studenten. Ilse Janssen uit Wageningen studeert gezondheid en maatschappij. Ook zij zit ermee in haar maag. Ze heeft dan wel 'maar' 22.000 euro schuld, maar ook zij vreest dat het moeilijk zal zijn om een hypotheek te krijgen: "Ik zie niet gebeuren dat ik in Nederland een huis kan kopen of huren met mijn studieschuld. Ik en veel andere studenten overwegen daarom serieus om in het buitenland te gaan wonen, niet omdat we dat liever willen maar omdat we dan een huis kunnen betalen en niet gedwongen terug bij onze ouders in hoeven te trekken", denkt ze.

"We voelen ons genaaid", vervolgt Ilse. "Ja, sorry dat ik dat zo zeg, maar er zijn beloftes gedaan die niet nagekomen zijn. Het zou de gunstigste lening zijn die je kon afsluiten. De boodschap 'Geld lenen, kost geld', die iedere financiële instelling die geld leent moet voeren, is nergens gebruikt. Het werd juist gestimuleerd om te lenen. En je kunt ook niet op kamers wonen of studeren als je niet leent. Of je moet heel rijke ouders hebben."

Mo Quirijnen van de Nijmeegse studentenvakbond AKKU. - Foto: Omroep Gelderland

'Rente moet weg'

De pechgeneratie liet daarom vandaag van zich horen. De landelijke studentenvakbond LSVb hield een protestbijeenkomst voor de Tweede Kamer in Den Haag. Mo Quirijnen van de Nijmeegse studentenvakbond AKKU was daar met een groep van zo'n dertig studenten bij.

"Wij vinden dat de rente eraf moet", zegt Mo. "Bij de start van het leenstelsel is beloofd dat het bedrag niet zou meetellen voor een hypotheek, dat de rente er niet zou komen en dat het geld ten goede zou komen aan onderwijs. Die beloftes zijn gebroken, maar we willen dat er in ieder geval één blijft staan. En dat is dat de rente verdwijnt. Zo kun je niet lastenvrij studeren. We hopen dat er geluisterd wordt, daar ben ik nog niet positief over, dus ik denk dat er meer acties komen."

"We hopen dat ze meegaand zijn, als dat niet zo is, houden we het niet bij deze actie. Want dit kan zo niet langer", besluit hij.

Het demissionaire kabinet heeft al laten weten dat er veel geld nodig is om de pechgeneratie te compenseren. Demissionair minister Dijkgraaf van Onderwijs liet eerder aan de NOS weten dat hij begrip heeft voor de zorgen bij de studenten. Hij geeft aan als kabinet financiële rust te willen bieden. Hiervoor wijst hij op de basisbeurs, de verruimde aanvullende beurs en de energietoeslag voor sommige studenten. Ook benadrukt hij dat er rekening wordt gehouden met de financiële situatie van studenten. "Heb je bijvoorbeeld weinig inkomen, dan betaal je maandelijks ook weinig terug", stelt Dijkgraaf.

Deel dit artikel