Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Oud-medewerker Huub Buning van de ENKA-fabriek. Foto: Omroep Gelderland
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Commissaris van de Koning John Berends. Foto: Omroep Gelderland
Lead image 3:
Lead image TXT 3: Koning Willem-Alexander op bezoek bij korfbalvereniging DVO in Bennekom. Foto: ANP
Ankeiler: Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brachten donderdag een streekbezoek aan de Gelderse Vallei.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brachten donderdag een streekbezoek aan de Gelderse Vallei. In rap tempo doorkruisten ze Nijkerk, Barneveld, Scherpenzeel, Ede, Bennekom en Wageningen. In tal van korte gesprekken, en een paar langere, toonden ze hun belangstelling voor wat er in de streek speelt. En overal waar ze kwamen, brachten ze een glimlach op de gezichten van mensen.

Het koninklijk bezoek begint donderdagochtend rond 10.00 uur in het Nijkerkse buurtschap Appel. Daar maken Willem-Alexander en Máxima een wandeling over het klompenpad. Voordat ze daaraan beginnen, zien ze de jonge Dana staan met een feestmuts op. De leerling van groep 7/8 krijgt een handje van de koning en koningin, die ook meteen hun handtekening op haar verjaardagskaart zetten. Dat maakt de toch al feestelijke dag extra bijzonder. "Die ga ik op m'n kamer ophangen", zegt Dana trots.

Het koningspaar wandelt daarna een stukje over het Appelpad. Ze praten met vrijwilligers die dit klompenpad onderhouden, met een agrarisch ondernemer over het grondgebruik en met de eigenaar van het landgoed over het beheer van het gebied. De koning en koningin nemen de tijd voor iedereen en luisteren aandachtig. Daardoor loopt het programma wel wat uit, en dat is best lastig: er zijn nog vijf plekken te gaan in vier naburige gemeenten.

Het was belangrijk dat de koning en koningin hier vandaag waren
Anne-Jo Smits, Poultry Expertise Center in Barneveld

Als het bezoek aan Nijkerk erop zit, zetten de Majesteiten koers richting Barneveld. Burgemeester Jacco van der Tak heet hen hartelijk welkom bij het Poultry Expertise Center (PEC) bij Aeres MBO. Het PEC is een samenwerkingsverband van bedrijven, de overheid en kennisinstellingen die betrokken zijn bij de pluimveesector. Eenmaal binnen is projectmanager Anne-Jo Smits één van de medewerkers die met Willem-Alexander en Máxima praat over wat er allemaal gebeurt in Barneveld.

Gesprek in de pluimveesector

"Dat was kort, maar krachtig", zegt Smits even later, als het bijzondere bezoek met anderen staat te praten. "Ik heb kunnen laten zien wat hier in de stal gebeurt. Ik heb de vleeskuikens laten zien die hier net zijn aangekomen, de leghennen die we hier hebben en iets kunnen vertellen over de onderzoeken die we doen naar het gebruik van restproducten om op te waarden tot pluimveevoer. Het was belangrijk dat de koning en koningin hier vandaag waren. Er is veel gaande in de veehouderij, en ook in de pluimveesector. Op het gebied van emissies, maar ook wat betreft de gezondheid. Vandaag was een mooie gelegenheid om dat te laten zien."

Terwijl Smits nog even bijkomt van het bliksembezoek, zijn Willem-Alexander en Máxima al halverwege richting Scherpenzeel. Daar werden ze eigenlijk nu al verwacht, maar zoals gezegd is het programma wat uitgelopen. Iets later dan gepland beginnen ze aan een korte wandeling door Park Scherpenzeel, een centrale ontmoetingsplek van de gemeente.

Zo zag het streekbezoek van de koning en koningin er donderdag uit:

Daarna nemen ze plaats in het schitterende Huis Scherpenzeel, dat tot 2004 dienst deed als gemeentehuis. De koning en koningin gaan in gesprek met vrijwilligers in de zorg en met Scherpenzeelers die zich als vrijwilliger inspannen in de gemeente.

Buiten staan tientallen mensen nieuwsgierig te wachten tot Willem-Alexander en Máxima weer naar buiten komen. "We staan hier al minstens een uur", zegt een mevrouw op leeftijd. Maar dat maakt haar niets uit: de zon schijnt en het is droog. "Het is de moeite waard, hoor! Ik vind het heel bijzonder om mee te maken. Toen koningin Beatrix hier eens kwam, ben ik ook gekomen. Dat is al jaren geleden, maar ik vind het zó leuk. Ik ben een trouwe fan. Ik heb me er zelfs op gekleed", zegt ze trots.

Trots op het ENKA-terrein

Ede is de volgende gemeente die wacht op de vorst en vorstin. Burgemeester René Verhulst leidt hen rond over het ENKA-terrein. Van 1922 tot 2003 stond hier een fabriek voor de productie van kunstzijde, maar nu staat alleen het hoofdgebouw nog fier overeind: de rest van de fabriek heeft jaren geleden plaatsgemaakt voor een fonkelnieuwe woonwijk.

De koning was verrast dat ik nog wist dat hij in 1996 ook in Ede was
Huub Buning, oud-medewerker ENKA

Huub Buning werkte liefst dertig jaar in de ENKA-fabriek en is bij uitstek geschikt om de koning en koningin iets te vertellen over vroeger. "Ik vond het een prima bezoek, ik kan niet anders zeggen. Ik heb de koning herinnerd aan het feit dat hij hier in 1996 al eens is geweest. Hij vond het heel verrassend dat ik dat nog wist. Dat de fabriek op zeker moment moest sluiten, heeft mij veel verdriet gedaan. Ik had hier graag tot mijn pensioen gewerkt."

Oud-medewerker Huub Buning van de ENKA-fabriek. - Foto: Omroep Gelderland

Arno Boon van BOEi, dat zich inzet voor het toekomstbestendig maken van industrieel erfgoed, heeft juist een stukje gelopen met koningin Máxima. "Ik heb haar uitgelegd hoe de gebiedsontwikkeling hier geweest is, de laatste twintig jaar, en hoe sommige gebouwen gerestaureerd zijn. Ik denk dat het heel belangrijk is dat ze dit doen: kijken wat er in het land gebeurt. Zo kunnen wij ook aangeven waar successen bereikt worden en waarvan je goed kunt leren. Hoe het hier bij de ENKA was en daarna is aangepakt, daar kunnen veel mensen iets van leren. Dat was mijn centrale boodschap."

'Koning, bent u rijk?'

Het koninklijk paar stopt ook even bij een grote groep kinderen van CNS De Ontdekking. Koningin Máxima zwaait enthousiast naar ze en velen zwaaien net zo enthousiast terug. "Hebben jullie het leuk op deze school?", vraagt ze. "Jaaaa", klinkt het in koor. "En hebben jullie ook een leuke speeltuin?", vervolgt ze. Weer dezelfde reactie. Dan steekt iemand zijn vinger op. De koning wijst dat hij zijn vraag mag stellen. "Zijn jullie rijk?", vraagt het jongetje nieuwsgierig. De volwassenen die eromheen staan lachen. Het koningspaar lacht mee. "Goeie vraag", antwoordt de koning, die doorgaat naar de volgende vraag.

Een glimlachende commissaris

Commissaris van de Koning John Berends loopt al de hele dag mee in het gevolg van de koning en koningin. In Ede maakt hij even tijd om de balans op te maken. "Het is werkelijk hartverwarmend om te zien hoe ons koningspaar overal welkom wordt geheten: van Scherpenzeel tot Nijkerk en van Barneveld tot Ede. Op deze manier krijgen ze echt een goed beeld van de Gelderse Vallei en welke vraagstukken hier leven."

Commissaris van de Koning John Berends. - Foto: Omroep Gelderland

Berends benadrukt dat de koning en koningin niet het verzoek hebben gekregen naar dit deel van Gelderland te komen. "Ze wilden zélf graag zien welke gevolgen de veranderingen in de landbouw, de pluimveesector en het sociaal domein hebben in dit gebied. Daar is een werkbezoek ideaal geschikt voor. Het is een combinatie van inhoud, verandering en hoe de mensen het beleven. Het is heel mooi om te zien dat de Gelderse Vallei zich op deze manier presenteert."

Iedereen is dik tevreden over het streekbezoek dat de koning en koningin brengen. Of, nou ja: bijna iedereen. Langs de route van Scherpenzeel naar Barneveld staan een paar mensen met protestborden. No farmers, no food staat er op te lezen. En Ik ben boer, ik blijf boer. En Wij blijven. Die teksten worden extra kracht bijgezet met omgekeerde Nederlandse vlaggen, die aangeven dat het land volgens de actievoerders nog steeds in nood verkeert.

Na het bezoek aan het ENKA-terrein zet de stoet zich voorwaarts naar Bennekom. Daar krijgen Willem-Alexander en Máxima een demonstratie te zien van korfbalvereniging DVO. Ze horen over de samenhang binnen de club, hoe het G-team een rol speelt binnen DVO en hoe vrijwilligers zich inspannen om mogelijk te maken dat er getraind en gespeeld wordt. De spelers en speelsters schudden het koningspaar de hand en laten zien wat ze in huis hebben. De koning, fervent sportliefhebber, kijkt en geniet van wat hij ziet.

Koning Willem-Alexander op bezoek bij korfbalvereniging DVO in Bennekom. - Foto: ANP

Afsluiting in Wageningen

Het slot van het streekbezoek aan de Gelderse Vallei nadert. In Wageningen laten de Majesteiten zich informeren over de voedselproductie van de toekomst en horen ze welke uitdagingen er zijn op het gebied van landbouw, voedsel en klimaat. Burgemeester Floor Vermeulen leidt de koning en koningin rond. De drukke dag wordt afgesloten met een borrel.

De koning was nog wel scherp aan het einde van zijn bezoek, merkte onze verslaggever: