RTV Rijnstreek

RTV Rijnstreek

advertentie
Geschreven door
15 juli 2023 15:36


Kweeksla uit de Wageningse zeecontainer: het kan al!
Foto: Kweeksla uit de Wageningse zeecontainer: het kan al!
De WUR doet in een zeecontainer onderzoek naar de verticale landbouw. Foto: Omroep Gelderland

- Groenten en kruiden die niet op land groeien, maar in een afgesloten zeecontainer. Het klinkt misschien futuristisch, maar in Wageningen en Oekraïne wordt het al gedaan.

In Oekraïne wordt straks sla gegeten die is gekweekt in een zeer innovatieve zeecontainer die is ontwikkeld in Wageningen. Studenten in de eindfase van hun studie aan de Wageningen Universiteit bedachten een systeem om effectief met een mobiele unit sla te kweken: 'Vertical farming' in een zeecontainer die je overal kunt neerzetten en vrijwel altijd kunt gebruiken.

"We zijn met ons idee naar een bedrijf in Wageningen gegaan en daar zijn we het verder gaan uitwerken", zegt Jort Maarseveen, één van de drie initiatiefnemers. "We hebben een proef gedraaid door de container bij een manege in Bennekom op te bouwen en dat werkte erg goed. We hadden een opbrengst van 400 kroppen sla per maand. Die zijn bij de manege terecht gekomen en ook bij de voedselbank."

Geen pesticiden nodig

Vertical Farming, of verticale landbouw, houdt in dat planten wel gewoon liggend groeien, maar dat in de container vier of vijf lagen boven elkaar zijn gebouwd. Op ieder laag groeien de planten. De Wageningen Universiteit doet onderzoek naar deze vorm van landbouw in eigen zeecontainers.

"Het grote voordeel is dat we alles precies in de hand hebben", zegt hoogleraar Leo Marcelis. "We kunnen precies zoveel licht, CO2, water en voeding geven als dat de planten nodig hebben en je hebt geen pesticiden nodig." Marcelis is erg enthousiast over de mogelijkheden van de verticale landbouw. "Theoretisch kan je hiermee bij wijze van spreken sla laten groeien op de Noordpool en in landen waar het heel warm is."

Stroomverbruik is erg hoog

Het enige nadeel van de verticale landbouw is dat het heel duur is vanwege de ledlampen die de groenten van licht moeten voorzien. "Er is heel veel energie nodig, dus elektriciteit. We onderzoeken hier in Wageningen hoe we met minder stroom toekunnen", vertelt Marcelis.

In sommige landen zal het hoge stroomverbruik minder een probleem zijn, denkt Maarseveen. "Denk aan landen waar energie goedkoop is, of waar het meeste voedsel geïmporteerd moet worden waardoor de prijs van vers voedsel hoog is."

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: nieuws@rtvrijnstreek.nl

of bel 0317-712084

Wageningen Nieuws 

wageningen voorpagina 
 
  • RTV Rijnstreek TV
  • RTV Rijnstreek Radio
Embedded YouTube Playlist with Rounded Corners


"De Mening van Wageningen" playlist van 2024

advertentie


'Je weet niet wat je hoort'

Beschrijvende tekst van de afbeelding

de Zinderende zaterdag

Beschrijvende tekst van de afbeelding

Jazz met Andrea

Beschrijvende tekst van de afbeelding

Wiekent Wageningen

Beschrijvende tekst van de afbeelding

Blues van A tot en met Z

Beschrijvende tekst van de afbeelding

de M van Menting

Beschrijvende tekst van de afbeelding

de Nacht wordt nooit meer hetzelfde

Beschrijvende tekst van de afbeelding

een tafel voor twee

Beschrijvende tekst van de afbeelding