Bevat Video: Video
Ankeiler: Er is commotie over de molenaarswoning van Molen De Vlijt in Wageningen. Buurtbewoners willen dat die behouden blijft voor molenaar Bart Mols.

- Er is commotie over de molenaarswoning van Molen De Vlijt in Wageningen. Buurtbewoners willen dat die behouden blijft voor molenaar Bart Mols. Maar omdat Mols de molenaarswoning nu alleen als kantoor gebruikt, heeft de Woningstichting het huurcontract per 1 oktober ontbonden.

Buurtbewoonster Ans Geerling hekelt de actie van de woningcorporatie. Volgens haar heeft die grote consequenties: "Als er over een jaar of tien een nieuwe molenaar is, dan moet die ook de kans krijgen om naast de molen te wonen. Door het nu aan iemand anders te verhuren maak je dat onmogelijk. Dat is eeuwig zonde, want de molen en de molenaarswoning horen gewoon bij elkaar."

Molenaar Mols heeft twee molens in beheer. "Ik kom oorspronkelijk uit Woudrichem en woon daar naast de molen. Toen ik in 2012 de molen in Wageningen in beheer nam, was het de bedoeling om hier te komen wonen. Maar door privéomstandigheden is dat er niet van gekomen. De Woningstichting heeft dit jarenlang oogluikend goedgevonden."

Krapte op de woningmarkt

In een reactie laat de Woningstichting weten dat de ommezwaai te maken heeft met de krapte op de woningmarkt. "We snappen ergens dat deze hele situatie wringt, maar we houden ons vast aan de wet en regelgeving. In het huurcontract staat dat de huurder het pand moet bewonen. Dat is nu niet het geval en daarom is er sprake van contractbreuk. In deze tijd van woningschaarste willen we dat de woning daadwerkelijk wordt bewoond."

Buurtbewoners voeren actie in Wageningen:

De molenaarswoning wordt al jaren gebruikt als kantoor, kantine, de plek voor de sanitaire stop en opslagplaats. "Daar hebben we in de molen geen ruimte voor", aldus Mols. "Stel dat ik er per 1 oktober echt uit moet dan zal ik een kantoorunit op het plein moeten plaatsen. Daarvoor loopt momenteel een aanvraag bij de gemeente."

De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit van de gemeente Wageningen laat aan Omroep Gelderland weten dat deze aanvraag is betiteld als 'negatief'. "De unit is heel industrieel in deze omgeving en niet passend. Dus we gaan samen met de molenaar naar andere mogelijkheden kijken."

Petitie

Buurtbewoonster Geerling snapt dat er regels zijn waar de Woningstichting zich aan wil houden. "Maar soms moet je ook een keer flexibel om kunnen gaan met de regels. Om de Woningstichting daarvan te doordringen ben ik afgelopen zaterdag met buurtgenoten een handtekeningenactie gestart tijdens de Molenmarkt. Zo'n 250 mensen hebben de petitie ondertekend. Sinds zondag kunnen mensen de petitie ook online tekenen."

Meer over

Deel dit artikel