RTV Rijnstreek

RTV Rijnstreek

advertentie
Geschreven door Eva Gerritsen, Omroep Gelderland
25 maart 2024 14:03


Herdenking Wageningen straks minder over bevrijding, meer over vrijheid
Foto: Herdenking Wageningen straks minder over bevrijding, meer over vrijheid

- Het traditionele Bevrijdingsdefilé op 5 mei in Wageningen wordt een eerbetoon aan internationale samenwerking. Het defilé van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 gaat vanaf dit jaar verder onder de naam 'Vrijheidsdefilé'.

De nieuwe naam is een initiatief om de internationale militaire samenwerking te benadrukken. Dit jaar nemen België, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten al deel aan het Vrijheidsdefilé op Bevrijdingsdag. Drie andere internationale partners zoeken nog naar afvaardiging. In de toekomst wil het comité de verschillende landen waarmee Nederland in militaire missies heeft samengewerkt, ook laten meelopen in het defilé.

"De huidige opzet van het Bevrijdingsdefilé is echt gericht op WOII. We willen de herdenkingen voor de toekomst relevant houden en daar draagt de overgang naar het Vrijheidsdefilé aan bij", vertelt Chris Janssen, de directeur van Wageningen 45. "Ook dit jaar zullen er weer zes veteranen naar Wageningen komen. Daarnaast willen we dat alle missies zichtbaar zijn waar Nederlandse militairen samen hebben gewerkt voor vrijheid."

Veranderende wereld

"Iedereen ziet dat de wereld verandert. De recente gebeurtenissen leren ons nog eens extra dat zonder de internationale militaire samenwerking er geen tachtig jaar vrijheid zou zijn", aldus het bevrijdingscomité. De nieuwe insteek is dan ook een poging om het publiek sterker te laten verbinden met defensie en het begrip 'vrijheid' tastbaar te maken voor de nieuwe generatie. "Het gaat dan niet meer over 'bevrijden' maar over onze huidige vrijheid", vertelt Janssen.

"In Wageningen kregen we in 1945 onze vrijheid terug, een vrijheid die we al bijna 80 jaar koesteren. De wereld is sinds die tijd veranderd: onze vrijheid, onze democratische waarden kunnen we alleen beschermen door internationale militaire samenwerking. Uiteraard hebben we onze vernieuwingsplannen ook getoetst bij de verschillende ministeries en ambassades. Omdat die internationale samenwerking in de praktijk al heel gangbaar is, is er veel enthousiasme. En daarom willen we dat enthousiasme ook overbrengen op het brede publiek op 5 mei", aldus voorzitter van Wageningen 45 Tanja Haseloop.

Nieuwe bezoekers

De vernieuwingen moeten er volgens directeur Chris Janssen ook voor zorgen dat nieuwe, jonge bezoekers zich verbinden aan het defilé. De WOII-veteranen blijven het defilé aanvoeren, maar wordt dus uitgebreid met delegaties uit het Verenigd Koninkrijk en Canada. "Met de vernieuwing naar Vrijheidsdefilé kunnen ook nieuwe generaties op een laagdrempelige manier in contact komen met de dagelijkse defensiepraktijk", aldus Janssen.

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: nieuws@rtvrijnstreek.nl

of bel 0317-712084

Wageningen Nieuws 

wageningen voorpagina bevrijdingsdag 
 
  • RTV Rijnstreek Radio
  • RTV Rijnstreek TV
advertentie