RTV Rijnstreek

RTV Rijnstreek

advertentie
Geschreven door Daniëlle Rabbinge, Omroep Gelderland
5 maart 2024 8:48


Lopers gezocht om bevrijdingsvuur naar Duitsland te brengen
Foto: Lopers gezocht om bevrijdingsvuur naar Duitsland te brengen

- Voor het eerst in de geschiedenis komt een Duitse delegatie het bevrijdingsvuur ophalen in Wageningen. In de nacht van 4 op 5 mei wordt het vuur ontstoken, dat daarna door lopers naar meer dan tachtig gemeenten in ons land wordt gebracht. Nu is ook Emmerich van de partij.

Samen met lopers uit de gemeenten Oude IJsselstreek en Montferland, waarmee Emmerich in de denkbeeldige gemeente EMOJI samenwerkt, brengen ze het vuur naar de stad net over de grens.

"Eerst was het niet mogelijk om een Duitse gemeente in te schrijven voor deelname aan de bevrijdingsvuurestafette. Daarom bijzonder dat het nu wel kan. Twee jaar geleden kwam het bevrijdingsvuur al wel naar het Duitse Kleef, maar de lopers haalden dat toen aan de grens op", zegt programmacoördinator van EMOJI, Christa van Dee uit het Achterhoekse Netterden.

"Bij heel veel mensen zit die grens in het hoofd. Wij proberen juist die grens te overbruggen. En die grens als een uitdaging te zien om elkaar te verbinden op allerlei vlakken."

Zwaar bombardement

Het vuur symboliseert de bevrijding van Nederland op 5 mei en moet een boodschap van vrede en vrijheid uitdragen. 5 mei heeft in Emmerich geen betekenis. De Duitse stad had zwaar te lijden in de oorlog. Op 7 oktober 1944 werd Emmerich gebombardeerd. Er vielen meer dan 3000 doden en de stad lag in puin. Voor onze oosterburen kwam er met de overgave van Duitsland op 8 mei een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

Eerste Duitse stad

Volgens de organisatie, is het juist nu -met onder meer de oorlog in Oekraïne- belangrijk om de vrijheid te vieren. Tim ter Horst, namens de gemeente Emmerich betrokken bij samenwerkingsverband EMOJI, vindt het heel bijzonder dat het bevrijdingsvuur naar zijn stad komt. "We zijn heel trots dat wij als eerste Duitse stad het vuur in Wageningen ophalen."

Ter Horst loopt zelf ook mee. "Ik kan het natuurlijk niet alleen, want we hebben het over meer dan honderd kilometer. We zijn op zoek naar hardlopers, maar ook naar fietsers om ze te begeleiden. Het is voor de mensen hier wel iets onbekends. Ze weten wel dat er op 5 mei iets is, maar het bevrijdingsvuur en de show erachter en de bevrijdigingsestafette kennen ze niet."

Het idee is dat maximaal 50 hardlopers uit elke gemeente met het vuur via Didam, Velp en Zevenaar naar Emmerich lopen. De groepen splitsen even op, maar lopen het eerste en laatste stuk samen.

Aan Duitse zijde is er grote animo voor deelname aan de bevrijdingsvuurestafette. Er wordt nog gezocht naar lopers die namens Montferland en Oude IJsselstreek willen meedoen. Tot 15 maart kunnen ze zich daarvoor aanmelden bij Christa van Dee.

Kijk naar een reportage:

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: nieuws@rtvrijnstreek.nl

of bel 0317-712084

Montferland  Oude IJsselstreek  Wageningen  Zevenaar Nieuws 

voorpagina videoslider netterden 
 
  • RTV Rijnstreek Radio
  • RTV Rijnstreek TV
advertentie