RTV Rijnstreek

RTV Rijnstreek

advertentie
Geschreven door
13 februari 2024 19:45


Lente komt één maand eerder dan 50 jaar geleden
Foto: Lente komt één maand eerder dan 50 jaar geleden

- We zijn halverwege februari en wie 's ochtends wakker wordt, hoort de vogels al fluiten. En ook de planten die in de lente bloeien steken hun kop al uit de aarde. Het lijkt mooi, maar volgens bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit is dat eigenlijk slecht nieuws. Ook als je geen last hebt van hooikoorts.

Volgens Nature Today is gebleken dat de bloeiperiode gemiddeld een maand eerder begint dan vijftig jaar geleden het geval was. Zo bloeien bijvoorbeeld de zwarte els, het gewoon speenkruid en de hazelaar al, meldtNOS. Dat blijkt ook uit gegevens die zijn doorgegeven via Natuurkalender.nl. Op die site kunnen mensen doorgeven wanneer bijvoorbeeld een els in hun tuin bloeit.

Dat planten en bomen eerder in bloei staan, komt volgens Arnold van Vliet door de stijgende temperaturen van de afgelopen jaren. Maar ondanks dat het er mooi uitziet, zijn er weinig voordelen aan de vroege start van de lente, denkt de bioloog.

Dit staat nu in bloei

De knalgele kornoelje staat nu al in bloei. Die struik of kleine boom kan 8 meter hoog worden en kenmerkt zich in bloei door de kleine gele bloemetjes in de toppen van de takken. De bloemen van de boom openden zich vijftig jaar geleden rond 13 maart, maar deze eeuw zijn de eerste waarnemingen steeds in februari.

De gele kornoelje in bloei. - Foto: CC

Hazelaar bloeit in december

Ook bij de gewone sneeuwklok en de krokus steken hun kop eerder boven de grond uit. Vijftig jaar geleden bloeiden die eind februari, nu staan ze halverwege februari al vol in bloei.

Bij de hazelaar gaat het nog sneller: die moet eigenlijk in februari zijn bloemen laten zien, maar doet dat nu al in december. Kikkers en insecten zijn volgens Van Vliet in de war door het weer en ook de herfst begon vorig jaar later door de warmte.

Sneeuwklok in bloei. - Foto: Dineke Jurrius-Logtenberg

Hooikoorts

En er is nog een nadeel, vooral voor hooikoortspatiënten, want door de vroege bloei van de hazelaar en de els kunnen zij veel klachten verwachten de komende periode.

De afgelopen weken nam het aantal bloeiende struiken sterk toe. Momenteel komen de elzen massaal in bloei, ook dat is een maand eerder dan vijftig jaar geleden normaal was. De elzenpollenconcentratie liep de afgelopen week al flink op bij de twee pollentelstations van Nederland. Vooral als het een dag droog is, wordt het snotteren geblazen.

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: nieuws@rtvrijnstreek.nl

of bel 0317-712084

Wageningen Nieuws 

wageningen natuur winter voorpagina 
 
  • RTV Rijnstreek Radio
  • RTV Rijnstreek TV
advertentie