Ankeiler: Op 11 januari was het een bijzondere dag voor burgemeester Floor Vermeulen van Wageningen, want vrijwilliger Kees van de Graaf overhandigde hem de 200.000e scan voor het Gemeentearchief Wageningen.

- Op 11 januari was het een bijzondere dag voor burgemeester Floor Vermeulen van Wageningen, want vrijwilliger Kees van de Graaf overhandigde hem de 200.000e scan voor het Gemeentearchief Wageningen. Deze mijlpaal werd bereikt met een fotoscan die de tribune van stadion De Wageningse Berg toonde tijdens het Bergfeest op 5 mei 1990, vastgelegd door fotograaf Cord Otting.

Burgemeester Vermeulen uitte zijn dankbaarheid aan Van de Graaf, die gedurende ruim 10 jaar met enthousiasme en enorme inzet meer dan een halve eeuw Wageningse geschiedenis, van 1945 tot 2000, zichtbaar heeft gemaakt. Hij benadrukte dat dit een monnikenklus was waar veel inwoners plezier aan zullen beleven.

Een deel van de gescande beelden zal de komende jaren beschikbaar komen via de Beeldbank Wageningen, een online platform dat voor iedereen toegankelijk is via www.beeldbankwageningen.nl

In 2013 startte Kees van de Graaf, destijds 65 jaar oud, met het digitaliseren van fotonegatieven van het Wageningse voetbal. Het gemeentearchief bezat de negatieven en copyrights van persfotografen Rein Heij, Cord Otting en Rob Leenarts, maar ze waren moeilijk raadpleegbaar. Met een scanner en een laptop, verstrekt door de gemeente Wageningen, ging Van de Graaf thuis aan de slag.

Gedurende ruim 10 jaar scande Van de Graaf meer dan 200.000 negatieven, waaronder voetbalfoto's en diverse andere beelden van Wageningen. Hij heeft nu alle negatieven van de drie persfotografen en enkele kleine collecties gedigitaliseerd, en na jaren van toegewijd werk besloot hij de klus te beƫindigen.

Van kinds af aan was Van de Graaf een trouwe supporter van F.C. Wageningen en zijn scans roepen herinneringen op aan de periode van betaald voetbal in Wageningen (1954-1992), waar hij 38 jaar lang de club heeft gesteund. In 2003 was hij mede-initiatiefnemer om stadion De Wageningse Berg voor de stad te behouden.

De scans van Van de Graaf worden niet alleen gebruikt voor de Beeldbank Wageningen; er is momenteel ook een tentoonstelling in Museum Casteelse Poort met fotowerk van Rein Heij, getiteld "Door de lens van Rein Heij," die tot 17 maart te bezichtigen is.

šŸ’¬ WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 226 925 19 of mail ons: nieuws@rtvrijnstreek.nl