RTV Rijnstreek

RTV Rijnstreek

advertentie
Geschreven door RTV Rijnstreek
8 januari 2024 10:56


Alex Ovsyanko steelt de show voor WSDV
Foto: Alex Ovsyanko steelt de show voor WSDV

- Je bent dertien jaar en mag voor de eerste keer meedoen met ‘de grote jongens’. En dan win je ook nog eens je partij.

Dat is niet iedereen gegeven. Alex Ovsyanko meldde zichzelf – samen met de iets oudere Sasha Chumachenko – aan bij de Wageningse topdamclub WSDV. De Brabantse belofte wilde daar graag ervaring opdoen in het tweede tiental, dat in de hoofdklasse speelt. Door personele problemen op het allerlaatste moment mocht hij tegen de reserves van landskampioen Van Stigt Thans plotsklaps in de ereklasse debuteren. En hoe. Routinier Ton Burgerhout was zich van geen kwaad bewust toen hij in het late middenspel van de ene verrassing in de andere viel. De Nederlandse aspirantenkampioen trok technisch en tactisch alle registers open en klaarde keurig het karwei, daarmee een karrenvracht aan schouderklopjes en een mooie blauwe vermelding scorend.

Het was de kers op de taart van de 15-5 victorie van nummer drie WSDV tegen de nog puntloze hekkensluiter. Ook met invallers voor Johan Sterrenburg, de jarige Machiel Weistra en de zieke Luise Gabbert werd de klus volgens de regelen de kunst geklaard.

Tjeerd Harmsma en Jeroen Kos hielden elkaar in een soort dynamisch evenwicht. Remise derhalve. Koos van Amerongen gaf het goede voorbeeld door Guido van den Berg van het bord te zetten. Na een aantal krachtzetten was het snel uit. Emre Hageman stond al uitstekend toen Tiny Mous blunderde en met een schijf achter aan een kansloze missie begon. Jan Groenendijk deed er nog een schepje bovenop. Fraai hoe hij weer eens schijnbaar vanuit het niets Mehmed Yöney op de slachtbank legde. De beslissende forcing was een plaatje.

Heike Verheul en Geert Prinsen beten elkaar niet erg. In het late middenspel hield de Schiedamse Delftenaar aan een Ghestemdoorstoot uiteindelijk een eindspel met een schijf meer over maar het was bij lange na niet voldoende voor de winst.

Late truc

Het is niet het seizoen van Ester van Muijen. In een spannende partij kwam ze zo goed als gewonnen te staan maar was inb razevnde tijdnood uiteindelijk een late truc van Walter Thoen haar te machtig. Na de overwinning van Alex Ovsyanko deed ook de niet geheel fitte Simon Harmsma een forse duit in het zakje. In een mooi en principieel duel met houwdegen Peter van der Stap kreeg de betere dammer de beloning die hem toekwam. Darya Tkachenko had het moeilijk tegen de Afrikaan Christian Niami maar glibberde, zij het uit verloren stelling, uiterst behendig naar de remise.

Het slotakkoord was voor Alexander Schwarzman die in een prachtige aanvalspartij de taaie Waldo Aliar oprolde en met veel wapengekletter de winst naar zich toetrok.

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: nieuws@rtvrijnstreek.nl

of bel 0317-712084

Delft  Schiedam  Wageningen Nieuws 

wageningen voorpagina 
 
  • RTV Rijnstreek Radio
  • RTV Rijnstreek TV
advertentie