RTV Rijnstreek

RTV Rijnstreek

advertentie
Geschreven door Marco Loef, Omroep Gelderland
7 november 2023 16:27


Van de regen zijn we voorlopig niet af: 'Natuur is er blij mee'
Foto: Van de regen zijn we voorlopig niet af: 'Natuur is er blij mee'
Het blijft voorlopig regelmatig regenen. Foto: Ri Butov via Pixabay

- We zijn voorlopig niet van de regen af. Dat zegt weerman Johnny Willemsen van Weerplaza dinsdag.

"Dinsdag viel het wel mee, alleen aan het einde van de middag en vanavond valt een aantal buien. Morgen start droog, maar in de tweede helft van de middag valt er weer regen. En dan volgt een natte periode", vertelt Willemsen.

'Zacht en wisselvallig'

"Ook donderdag en vrijdag valt een aantal buien. Zaterdag is een betere dag, dan is er flink wat zon. Vanaf zondag is het onzeker. Maar de kans is vrij groot dat het zacht en wisselvallig weer blijft met elke dag wat regen. Wat we nu al hebben dus."

De meteoroloog geeft aan dat de hoogte van de temperatuur nog niet zeker is: "In het koele scenario wordt het een graad of acht. Maar de kans is groter dan het warmer wordt: 10, 12, 13 graden."

'Natuur kan zich herstellen'

Veel mensen verafschuwen de aanhoudende regen. Maar het heeft ook voordelen. "Sowieso is dit een periode waar de natuur blij van wordt", lacht hydroloog Myrjam de Graaf van Wageningen University & Research (WUR). "Het biedt de natuur de mogelijkheid om zich te herstellen."

"Het is daarbij wel zo: dat er veel valt betekent niet dat het op de plek komt waar het nodig is. Het moet echt daadwerkelijk de grond in komen. Mooi dat het uit de hemel komt, maar we moeten het wel vasthouden waar het nodig is", benadrukt De Graaf. "Willen we hier niet constant tegenaan lopen, dan moeten we het aan de voorkant aanpakken."

'Verkeerde keuzes'

De Graaf: "Soms maken we de verkeerde keuzes bij het gebruik van het land." Ze wijst op woningbouw in lage gebieden. "De natuur is aan de mensen overgeleverd. Dat heeft soms verdroging als gevolg." Ook pleit ze om in lagere gebieden geen akkerbouw te plegen, maar er grasland aan te leggen. "Dan hoef je er niet met zwaar materieel overheen." Bovendien is de natuur vaak versnipperd, waardoor problemen als verdroging meer spelen dan als het over een groot gebied gaat.

"Laten we niet afhankelijk zijn van wat het weer ons brengt. We moeten toewerken naar een gezonde omgeving voor onszelf", besluit de hydroloog van de WUR.

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: nieuws@rtvrijnstreek.nl

of bel 0317-712084

Wageningen Nieuws 

wageningen natuur woningbouw weer wur vrij voorpagina 
 
  • RTV Rijnstreek Radio
  • RTV Rijnstreek TV
advertentieBeschrijvende tekst van de afbeelding


Beschrijvende tekst van de afbeelding


Beschrijvende tekst van de afbeelding


Beschrijvende tekst van de afbeelding


Beschrijvende tekst van de afbeelding