RTV Rijnstreek

RTV Rijnstreek

advertentie
Geschreven door Teunis van der Poel, Omroep Gelderland
22 april 2023 11:48


Kunstproject ‘Handen Vertellen’ doorbreekt de stilte over corona
Foto: Kunstproject ‘Handen Vertellen’ doorbreekt de stilte over corona
Handen Vertellen met Wageningse herinneringen over de coronatijd. Foto: Omroep Gelderland

- Lockdowns, vaccinaties, mondmaskers, desinfectiemiddel en 1,5 meter afstand houden: dat is de coronapandemie in het kort. Maar achter deze impactvolle tijd die nog maar net achter ons ligt, zitten ontelbaar veel persoonlijke herinneringen. Het Wageningse community art project ‘Handen Vertellen’ heeft een aantal van deze herinneringen weten te vangen.

"Of we wilden of niet, corona heeft zo'n grote rol in ons leven gespeeld. Daar moest een monument voor komen, maar dan geen blote man van brons", aldus textielkunstenares Fransje Smit. Samen met dichteres en rouwbelevingsdeskundige Petra Sips en klankkunstenaar Remco de Kluizenaar bedacht ze het project 'Handen Vertellen' waaraan zoveel mogelijk mensen mee konden doen.

Zeventig jonge en oude Wageningers volgden op zes verschillende locaties een workshop met de kunstenaars. Deelnemers gingen met elkaar in gesprek over de coronaperiode en verwerkten hun persoonlijke herinneringen met elektriciteitsdraad en textiel tot hun deel van het grotere kunstwerk. Maar ook de woorden en poëzie zijn een belangrijk deel van het project. "Door echt met je handen te werken komen er echt weer hele andere herinneringen boven water", aldus Fransje.

Eindmusical en kamp gemist

Een van de Wageningers die meedeed is de 14-jarige Mira Walen. "Op het moment van de lockdown zat ik in groep acht. Met de eindmusical en kamp zou dat het mooiste jaar van de basisschool moeten zijn", vertelt Mira. "Maar door corona heb ik dat allemaal moeten missen. Ik vind het nog steeds heftig als ik daaraan terugdenk."

In onderstaande video legt Mira uit wat ze heeft gemaakt.

Mira zit nu in het tweede jaar van het praktijkonderwijs op het Pantarijn. Samen met haar klas deed ze mee aan het project. Eerlijk gezegd denkt ze niet heel veel meer aan de coronatijd. "Ik denk meer aan wat de toekomst brengt." Toch vond ze het goed om tijdens de workshop herinneringen naar boven te halen. Ze vindt het mooi dat het kunstwerk waar ze onderdeel van is de komende tijd in de BBLTHK, bibliotheek Wageningen, hangt. "Op die manier zien veel mensen het en beseffen ze hoe de coronatijd voor kinderen was."

Tijdsdocument

Fransje en haar medekunstenaars hopen dat het kunstwerk uitgroeit tot een tijdsdocument dat uitnodigt tot verwerken en delen van de eigen corona ervaringen. "Maar ook dat het voelbaar maakt hoe belangrijk vrijheid is", aldus Fransje. "We horen nog steeds van mensen dat ze zoveel aan de workshop hebben gehad. Juist het doorbreken van de stilte, maar ook het horen van de verhalen van anderen deelnemers. Dat ging van heel zwaar waarbij iemand zijn zoon had verloren. Diegene kon niet bij het afscheid zijn en ook niet in het ziekenhuis. Maar er waren ook mensen die het zo fijn vonden om rustig na 21:00 uur ’s avonds met hun hond over straat te wandelen. Daar ligt een hele wereld tussen en dat zit allemaal in dit project."

'Handen Vertellen' hangt tot 15 mei in de BBLTHK. Daarna zal het kunstproject op rondreis gaan langs andere Wageningse locaties. De bijbehorende compositie van klankkunstenaar Remco de Kluizenaar is te beluisteren via deze link.

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: nieuws@rtvrijnstreek.nl

of bel 0317-712084

Wageningen Nieuws 

wageningen voorpagina 
 
  • RTV Rijnstreek Radio
  • RTV Rijnstreek TV


Reportage van Aan Hoger Wal met interviews van junior journalist

Thom van Crewteen

Embedded YouTube Playlist with Rounded Corners
Embedded YouTube Playlist with Rounded Corners


"De Mening van Wageningen" playlist van 2024

advertentie


'Je weet niet wat je hoort'

Beschrijvende tekst van de afbeelding

de Zinderende zaterdag

Beschrijvende tekst van de afbeelding

Jazz met Andrea

Beschrijvende tekst van de afbeelding

Wiekent Wageningen

Beschrijvende tekst van de afbeelding

Blues van A tot en met Z

Beschrijvende tekst van de afbeelding

de M van Menting

Beschrijvende tekst van de afbeelding

de Nacht wordt nooit meer hetzelfde

Beschrijvende tekst van de afbeelding

een tafel voor twee

Beschrijvende tekst van de afbeelding