Bevat Video: Video
Ankeiler: Zijn ogen zijn licht vochtig wanneer Ton Kok over zijn naderende pensionering praat.

- Zijn ogen zijn licht vochtig wanneer Ton Kok over zijn naderende pensionering praat. De Wageninger in hart en nieren heeft in totaal 43 jaar voor de gemeente gewerkt. "De laatste 15 jaar had ik een unieke baan als haven- en marktmeester. Zo’n prachtige combinatiebaan vind je bijna nergens anders."

Strak gekleed in uniform loopt de 65-jarige Ton nog een keer zichtbaar genietend en vol trots over de woensdagmarkt. Joviaal als hij is maakt hij een praatje met de marktkooplieden. "Vanaf aanstaande zaterdag 1 april ga ik officieel met pensioen. Samen met mijn vrouw en hondje wil ik van het leven genieten zo lang dat nog kan."

Sinterklaas vanuit het dakraam

Ton is geboren aan de Grebbedijk 6a op steenworpafstand van de Rijnhaven. "Vanuit het dakraam heb ik als kleine jongen Sinterklaas ieder jaar zien binnenkomen met de boot. Hoe mooi is het dat ik de goed heiligman 15 jaar lang als havenmeester heb mogen verwelkomen in Wageningen. Ik ben er gewoon voor in de wieg gelegd."

Dienstbaar voor Wageningers

Nooit overwoog Ton om een andere werkgever te zoeken. "Ik wilde mijn diensten dag en nacht aan Wageningen verlenen. Ik ben 43 jaar geleden begonnen bij de reiniging en vervoer van de gemeente. Daarna heb ik 13 jaar als wijkvoorman gewerkt. Als vrijwilliger zat ik ook nog eens 28 jaar lang bij de brandweer. Ik heb er echt van genoten om mezelf dienstbaar op te stellen voor de Wageningers."

De marktkooplieden spreken hun waardering uit voor de marktmeester. "Ondanks dat hij voor de gemeente werkt, was hij een van ons", aldus marktslager Cathy van de Straat uit Elst. "Hij had altijd een gezellig praatje en was erg medelevend. We gaan hem zeker missen."

De Wageningse bloemenverkoper Jan Elsenaar omschrijft Ton als marktmeester die gezag uitstraalt. "Als je iets wilde dan moest je jezelf aanpassen, maar dat ging altijd wel op een hele vriendelijke manier. Ik vind het heel erg dat hij stopt, maar begrijp zijn beslissing."

Aller allerlaatste ronde

Hoewel Ton vanaf zaterdag 1 april officieel met pensioen gaat, is hij die dag voor de allerlaatste keer marktmeester. "Ik kan het gewoon niet over mijn hart verkrijgen dat ik vandaag afscheid neem van de woensdagmarkt en dat ik de zaterdagmarkt zou laten schieten. Ook die kooplieden schud ik nog even de hand."

Bekijk het afscheid van Ton: