Ankeiler: Het streekvervoer gaat vanaf volgende week maandag in het hele land staken. Dat meldt vakbond CNV, nadat werkgevers niet hadden gereageerd op hun ultimatum. De stakingen duren vijf dagen lang.

- Het streekvervoer gaat vanaf volgende week maandag in het hele land staken. Dat meldt vakbond CNV, nadat werkgevers niet hadden gereageerd op hun ultimatum. De stakingen duren vijf dagen lang.

Afgelopen weken legde het streekvervoer al meermaals het werk neer voor een betere cao. Na het indienen van het ultimatum liet de Vereniging van Werkgevers in het Openbaar Vervoer (VWOV) al weten dat het cao-voorstel wat voorligt komt te vervallen als de bonden overgaan tot een staking. Dat betekent dat alle partijen terug moeten naar de onderhandelingstafel om de cao-besprekingen van voren af aan te beginnen.

13.000 werknemers

Er vallen 13.000 werknemers onder de cao waarvoor gestaakt wordt. Het gaat met name om buschauffeurs. Een eerdere staking van alleen FNV zorgde ervoor dat ongeveer 40 procent van het openbaar vervoer uitviel in verschillende regio's. In Gelderland was dat bijvoorbeeld vervelend voor studenten van de Radboud Universiteit, die middenin hun tentamenperiode zaten.

Omdat niet alle chauffeurs aangesloten zijn bij een vakbond, is het lastig voorspellen welke bussen wel en niet rijden volgende week. Vervoerders verwijzen daarom vaak naar reisplanners als 9292.nl.

Meer over

Deel dit artikel