Ankeiler: Met liefst vijf invallers trad de hoog geklasseerde Wageningse ereklasser afgelopen weekend aan bij subtopper Witte van Moort waar na negen remises en één nederlaag met een zure, onverdiende 11-9 nederlaag de terugreis uit Westerhaar moest worden gemaakt.

- Met liefst vijf invallers trad de hoog geklasseerde Wageningse ereklasser afgelopen weekend aan bij subtopper Witte van Moort waar na negen remises en één nederlaag met een zure, onverdiende 11-9 nederlaag de terugreis uit Westerhaar moest worden gemaakt. WSDV is daardoor, met nog drie ronden te gaan, van plek twee geduikeld naar de vierde plaats

Johan Sterrenburg was met vakantie, Tjeerd Harmsma had cursus en zoon Simon moest na het NK leren voor zijn tentamens. Vrijdag werd Ester van Muijen ziek en tot overmaat van ramp moest ook teamleider Heike Verheul zich op het laatste moment wegens griep afmelden. In allerijl werden Darya Tkachenko, Marcel Monteba, Luise Gabbert en Wouter van Beek en Gerben van Steenbergen uit het tweede tiental overgeheveld.

Luise Gabbert verdiende heel knap een diepblauwe vermelding. De zeventienjarige scholiere hield in een spannende flankspelpartij de sterke Martijn de Leeuw in toom en behaalde haar eerste punt in de ereklasse. Darya Tkachenko stond na de opening wat passief tegen de sterke Jan van Dijk. Geen probleem, binnen de kortst mogelijke keren was de stand zo uitgedund dat de nummer vier van het afgelopen NK een remisevoorstel deed. Machiel Weistra was nog erg vermoeid na zijn zeer verdienstelijke NK. Bert Aalberts was ook niet op bloed uit zodat na veertig zetten tot remise werd besloten.

Jan Groenendijk vond toch na tien slopende NK-dagen nog ergens de energie om mede-grootmeester Jean-Marc-Ndjofang principieel te bestrijden. Ndjofang uit Afrika overgekomen, wist echter de grootste gevaren te bezweren. Koos van Amerongen stopte na een wat abstract, interessant duel – mede dankzij een getimed tijdelijk offer, de gevaarlijke Marino Barkel af. Marcel Monteba kreeg van Peter Hoopman de spannende Leningrader-variant voorgeschoteld. Daar ging hij wijselijk niet op in, kreeg licht voordeel dat omsloeg in licht nadeel maar de remise was volkomen gelijkwaardig. De enige beslissing viel aan het bord van Wouter van Beek. Hij leek tegen Herman Hilberink vrijwel de gehele partij zwaar aan de leiding te gaan Nadat hij de meest kansrijke voortzetting had gemist werd een vorm van damblindheid hem zelfs nog fataal.

Pieter Steijlen kreeg met sterk spel steeds meer voordeel tegen de onorthodox opererende Thijs van den Broek. Door goed verweer van zijn opponent bleef de verdiende beloning echter uit. Gerben van Steenbergen deed wat hij moest doen en pakte een punt van Gerbrand Hessing. Alexander Schwarzman trof een ijzersterk spelende Yuen Wong die tegen de vijfvoudige oud-wereldkampioen zelfs gewonnen kwam te staan. Toen deze een tempo verspeelde koerste Schwarzman met vaste hand op de remise af maar kon daarmee de tweede competitienederlaag van WSDV niet voorkomen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 226 925 19 of mail ons: nieuws@rtvrijnstreek.nl

Meer over

Deel dit artikel