Bevat Video: Video
Ankeiler: Na de voedselbank en de kledingbank wordt het ook drukker bij de speelgoedbank. Dat blijkt uit een rondgang langs de speelgoedbanken in onze provincie.

- Na de voedselbank en de kledingbank wordt het ook drukker bij de speelgoedbank. Dat blijkt uit een rondgang langs de speelgoedbanken in onze provincie. Bert en Elly uit Wageningen voorzien inmiddels 350 kinderen van speelgoed. "Dus reken maar uit hoeveel speelgoed we nodig hebben", zegt Elly van de Weerd.

Toch is het net voor de binnenkomst van Sinterklaas niet zo dat er hele hordes 'nieuwe armen' aan deur staan te rammelen, merken ze bij de speelgoedbank in Velp. "We zien wel dat we meer aanmeldingen krijgen", zegt Sanne van de Speelstoet. "Maar het is niet schrikbarend veel, want er gaat natuurlijk een tijdje overheen voordat mensen hier terecht kunnen."

Pas of doorverwijzing

Dat beeld herkennen Bert en Elly van de speelgoedbank in Wageningen. "Mensen kunnen hier niet zomaar terecht", leg Elly van de Weerd uit. "Ze moeten een voedselbankpas hebben of een doorverwijzing van vluchtelingenwerk, school, arts of maatschappelijke organisatie. Mensen hebben dus een bewijs nodig dat ze zelf niet in staat zijn om iets voor de kinderen te kunnen kopen."

Bekijk hier hoe Bert en Elly hun speelgoedbank runnen:

Die drempel zorgt ervoor dat het qua extra toestroom dus nog meevalt. "Maar we hebben momenteel wel ook meerdere Oekraïense mensen binnengekregen via de gemeente, die waren er vorig jaar natuurlijk niet."

Drukke decembermaand

De decemberperiode is jaarlijks een drukke tijd bij de speelgoedbank. "We hebben hier dan ook altijd een actie", vertelt Anke van de Kleding- en speelgoedbank Klesteo in Tiel. "Daarbij kunnen ouders die het afgelopen jaar bij ons zijn geweest zich ook opgeven om iets uit te zoeken voor sinterklaas of kerst." Al weet niet iedereen de speelgoedbank te vinden. "Er zijn nog altijd mensen die niet weten dat we dit doen, dus het blijft lastig om echt iedereen te bereiken."

Zie ook:

Deel dit artikel