Ankeiler: Vorig jaar veroverde hij de Nederlandse damtitel en nu mag Jan Groenendijk zich ook Europa’s beste dammer noemen.

- Vorig jaar veroverde hij de Nederlandse damtitel en nu mag Jan Groenendijk zich ook Europa’s beste dammer noemen. Met zijn eerste plaats in Kortrijk kwalificeerde hij zich meteen voor het WK dat volgend jaar op Curaçao wordt verspeeld. De 24-jarige Nijmeegse student eindigde samen met landgenoten Jitse Slump en wereldkampioen Roel Boomstra met twaalf punten uit negen partijen bovenaan.

Na acht ronden beschikte Slump over de meeste weerstandspunten maar in het slotakkoord draaide het in het voordeel van de Groenendijk. Hij vertelt: “Ik ben super blij en zo waar ook een beetje trots. Het was een behoorlijk spannende slotdag. Het beste wat ik kon doen was een goede laatste pot spelen. Verder was het een pure loterij waar ik uiteindelijk als winnaar uit te voorschijn kwam”.

Jan Groenendijk liet niets liggen en verdiende de titel vooral door zijn imponerende overwinning op rivaal Martijn van IJzendoorn. Ook won hij van NK-finalist Emre Hageman en de Israëliër Evegeni Gordon. Zijn zes remises waren grotendeels tegen rivalen zoals Slump, Arnaud Cordier en ook Wouter Sipma die de lijst van elf spelers met elf punten aanvoerde. In de laatste ronde probeerde Groenendijk het nog wel tegen Aleksej Domchev maar het Litouwse blok beton gaf geen krimp.

Talent Machiel Weistra

Nationaal Talent Machiel Weistra eindigde met 9 uit 9 als 26ste van de 46 deelnemers. Hij kan wel prat gaan op een prachtige vechtremise met Roel Boomstra en ook van grootmeester Ron Heusdens pakte hij een punt.

Debuut Luise Gabbert

Bij de vrouwen debuteerde Luise Gabbert ook met 9 uit 9 met een 14e plek. De zestienjarige Bennekomse scholiere speelde nogal wisselvallig en haalde niet de topvorm van eerder dit seizoen. Zij werd begeleid door clubgenoten Ester van Muijen en Heike Verheul.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 226 925 19 of mail ons: nieuws@rtvrijnstreek.nl

Meer over

Deel dit artikel