Ankeiler: "Ik kan het niet geloven.

"Ik kan het niet geloven. Wanneer komt iemand mij vertellen dat dit echt is?" Annemiek van Vleuten won bij de WK wielrennen in Australië zaterdagochtend de wegwedstrijd voor vrouwen.

De Nederlandse achterhaalde minder dan een kilometer voor de finish een kopgroep en passeerde als eerste de finish voor de Belgische Lotte Kopecky. "Ik dacht: ik heb nog één kans en dat is aanvallen op het eind. Ik wachtte tot ze me terugpakten, maar ze kwamen niet."

"Het was een hel vandaag. Ik kon niet uit het zadel. Wilde eigenlijk op Mount Keira gaan, maar dat kon niet. Ik was knecht vandaag en nu ben ik wereldkampioen."

De verbazing straalde van het gezicht van Van Vleuten af. "Ik twijfelde of ik mijn oorbellen in zou doen, maar toch maar gedaan. Want ze brengen me geluk."

De oorbellen hebben veel waarde voor Van Vleuten. De wereldkampioene kreeg de oorbel 21 jaar geleden van haar vader, toen ze 18 jaar werd. Haar vader overleed in 2009. Toen ze olympisch kampioene werd, wees Van Vleuten op haar oorbellen.

De wereldtitel van Vleuten is bijzonder (en wel hierom):

  • Van Vleuten is op dit moment regerend winnaar van de Giro, de Tour, de Vuelta en wereldkampioen. Daarmee heeft ze de vier belangrijkste wielertitels allemaal op zak. Nog nooit presteerde iemand dat.
  • Van Vleuten besloot pas vrijdag dat ze zou starten. Ze had woensdag bij een val in de gemengde ploegentijdrit een breukje in haar elleboog opgelopen.
  • Het is de tweede keer dat Van Vleuten wereldkampioen is geworden. Eerder lukte haar dat in 2019 in Yorkshire.
  • Annemiek van Vleuten is met 39 jaar en 351 dagen de oudste wereldkampioen op de weg ooit. Ze neemt het record over van Joop Zoetemelk. Hij won 1985 goud toen hij 38 jaar en 272 dagen oud was.

Kijk hier de laatste meters van de wedstrijd terug:

Meer over

Deel dit artikel