Lead image 1:
Lead image TXT 1: De gemeenteraad heeft de voorkeur voor deze variant van de stadsgracht. Foto: Gemeente Wageningen
Ankeiler: Het in ere herstellen van de deels gedempte stadsgracht is al decennialang een diep gekoesterde droom in Wageningen.

- Het in ere herstellen van de deels gedempte stadsgracht is al decennialang een diep gekoesterde droom in Wageningen. In de hoop die droom in vervulling te laten gaan, heeft het gemeentebestuur alvast 1 miljoen euro gereserveerd.

Door dit bedrag te reserveren hoopt wethouder Maud Hulshof dat andere partijen financieel over de brug komen. “Het herstellen van de stadsgracht heeft zoveel meerwaarde voor de stad dat we onze nek uitsteken. Denk aan het verbeteren van het stadsaanzicht en de waterkwaliteit. Maar het is en blijft spannend of andere partijen willen meedoen.”

Die andere partijen zijn onder meer het Rijk, de provincie en Waterschap Vallei en Veluwe. Maar de wethouder lonkt ook naar Europese subsidies en het bedrijfsleven. “Vaak hebben die andere partijen als voorwaarde dat je zelf ook geld inlegt. Bij deze doen we dat.”

Groen licht na haalbaarheidsonderzoek

Eerder stemde de gemeenteraad in om 150.000 euro beschikbaar te stellen voor een haalbaarheidsonderzoek. Nu dat groen licht heeft opgeleverd moet het geld worden opgehaald. Daar heeft Wageningen een paar maanden de tijd voor. “Begin 2023 besluiten we definitief of de stadsgracht wel of niet wordt hersteld”, aldus Hulshof.

Het is nog onduidelijk hoeveel geld het herstel uiteindelijk kost, maar zeker is dat het in de miljoenen euro's loopt. De wethouder wijst dat het afhankelijk is van de stijgende bouwkosten. Maar ook welke deal de gemeente kan sluiten met de eigenaar van dierenwinkel Pets Place die is gebouwd op de gedempte gracht. “Met de eigenaar hebben we prettige gesprekken gehad en ik heb er vertrouwen in dat we er samen uitkomen.”

De gemeenteraad heeft de voorkeur voor deze variant van de stadsgracht - Foto: Gemeente Wageningen

De 1 miljoen euro die is gereserveerd, komt uit geld dat is bedoeld voor werkzaamheden aan het riool. “Daar gaan we het uiteindelijk ook voor gebruiken wanneer het herstel van de stadsgracht doorgaat”, aldus Hulshof. “Zo zullen er sleuven worden gegraven om voldoende water uit de Rijn in de gracht te krijgen."

'Project van de lange adem'

Het herstellen van de stadsgracht is voor de wethouder een project van de lange adem. “Zowel civiel technisch als qua financiering. Ik kijk dan ook een beetje jaloers naar steden die het herstel van hun stadsgracht al wel voor elkaar hebben gekregen.”

Aan het einde van de jaren 60 wilde Wageningen de uiterwaarden volbouwen met rijtjeshuizen en flatgebouwen. Het was de bedoeling dat er een vierbaansweg werd aangelegd tussen het centrum en de nieuwbouwwijk. Een stuk stadsgracht van zo'n honderd meter tussen de Hoogstraat en parkeerplaats Gevangentoren werd daarvoor opgeofferd. Maar door de opkomende natuurbeweging en massaal protest van de bevolking werd het plan uiteindelijk de nek omgedraaid. Desalniettemin was de gracht toen al deels gedempt.

Zie ook:

Meer over

Deel dit artikel