Afdrukken
Ankeiler: Bakkerij Centrum in Wageningen is genomineerd voor de innovatieprijs op Horecava.

- Bakkerij Centrum in Wageningen is genomineerd voor de innovatieprijs op Horecava. Het centrum zamelt oud brood in en maakt er paneermeel van, zodat het hergebruikt kan worden.

"Het wordt handmatig gesorteerd. Veertig procent zetten we aan de kant. Daar zitten noten of sesam of dierlijke eiwitten in, waar mensen allergisch voor zijn", legt Paul Berntsen van het Bakkerij Cenrum uit. Van de rest wordt paneermeel gemaakt en dat wordt hergebruikt in nieuwe broden.

'Waarom niet naar Afrika?'

Het idee van het hergebruik kreeg hij van zijn zoon: "Hij zei 'waarom breng je het brood dat je over hebt niet naar Afrika'. Maar ja, voor we daar zijn, is het beschimmeld. Maar dit kan wel." Het levert volgens hem een flinke milieuwinst op: "We zijn zover dat bakkers in hun nieuwe brood zo'n 20 tot 30 procent van hun oude brood kunnen gebruiken. Voor dit deel is dus geen nieuwe tarwe en kunstmest meer nodig."

700.000 broden per dag

In Nederland worden dagelijks 700.000 broden te veel gebakken. Dat werd tot nu toe allemaal vermalen tot veevoer. Bakkers voelen daarom wel voor het idee van het Bakkerij Centrum. "Vijftien procent van ons brood houden we over", vertelt bakker Koenen uit Westervoort. "Dat willen we gaan hergebruiken. Ik geloof er zeer zeker in."

Brood ruikt lekkerder

Hij is niet de enige. In Wageningen wordt nu 10.000 kilo oud brood per jaar gerecycled. Volgend jaar moet dat 100.000 kilo. Voordeel van het nieuwe brood: het ruikt lekkerder doordat er meer aroma's in zitten.

Rob Besseling uit Westervoort is van Topbakkers, een samenwerking van zestig ambachtelijke bakkers waarvan een deel meedoet aan de proef. "Het voorkomen van verspilling is het beste. Maar er blijft veel brood over. Daar kun je beter nieuw brood van maken dan dat je het weggooit." Hij denkt dat het circulaire brood ook interessant is voor bedrijfsrestaurants en overheidsinstellingen, maar ook voor grote cateraars.

Financieel interessant

Voor de bakkers zelf is het financieel interessant. "Eerder werd het oude brood door veevoederbedrijven opgehaald", zegt Berntsen. "Daar kregen ze 8 cent per kilo voor. Nu levert het ze tussen de 3,50 tot 5 euro per kilo op, dus dat is een stuk meer."

Maandag wordt duidelijk of het Bakkerij Centrum de Horecava Innovation Award 2023 wint.

Deel dit artikel