Afdrukken
Ankeiler: Burgemeester Bruls van Nijmegen en Marcouch van Arnhem pleiten voor een landelijk vuurwerkverbod. Ze worden daarin gesteund door meerdere Gelderse gemeenten.

- Burgemeester Bruls van Nijmegen en Marcouch van Arnhem pleiten voor een landelijk vuurwerkverbod. Ze worden daarin gesteund door meerdere Gelderse gemeenten.

In Nijmegen, Apeldoorn en Heumen mocht van oud op nieuw al geen vuurwerk worden afgestoken. Maar daar was op straat weinig van te merken, al bleef het in sommige wijken rustig.

'Landelijk verbod meer nut'

Bruls denkt dat een verbod meer nut heeft als het voor het hele land geldt. Daar pleit ook Marcouch voor. "Als je het vuurwerk wilt stoppen, dan moet je ook als Haagse politiek je verantwoordelijkheid nemen en een totaalverbod afkondigen. Dus óók van de verkoop, óók van import en het bij je mogen hebben van vuurwerk", zei hij tegen mediapartner RTV Connect.

Ook Henny van Kooten van Maasdriel denkt dat een landelijk vuurwerkverbod nodig is om ervoor te zorgen dat iedereen veilig kan genieten van de jaarwisseling. "Met zo mogelijk één mooie vuurwerkshow per gemeente. Zodat de liefhebbers gewoon veilig kunnen genieten van de overgang van oud- naar nieuwjaar." In Hedel was het flink onrustig tijdens de jaarwisseling.

'Handhaving goed organiseren'

De gemeente Doetinchem is niet tegen een landelijk vuurwerkverbod. Mocht zo'n verbod er komen, dan vindt de gemeente het wel belangrijk dat de handhaving goed georganiseerd wordt. Ook moet er op Europees niveau dan goede afstemming plaatsvinden. Anders blijft er bijvoorbeeld via Duitsland veel vuurwerk binnenkomen.

De gemeente Ede vindt dat als er een vuurwerkverbod komt, het een landelijk verbod moet zijn. "Lokale verboden werken niet zo goed. In sommige van die gemeenten was nog nooit zoveel vuurwerk", aldus een woordvoerder. "In Ede is het relatief goed verlopen. Zo is een pilot met alternatieve vieringen mooi verlopen."

De gemeente organiseerde een aftelmoment in Ede Centrum en de Nieuw Lunterse Nacht. De woordvoerder stelt wel dat je niet de illusie moet hebben dat dat vuurwerk helemaal vervangt. "Het gaat om de veiligheid en om het voor iedereen leuk te houden. Dat is een traject wat de komende jaren gaat lopen."

'Huidige onduidelijkheid werkt niet goed'

Wageningen kende dit jaar drie vuurwerkvrije zones, maar geen algeheel vuurwerkverbod. Met de gemeenteraad is afgesproken dat voor komende jaarwisselingen scenario's in kaart worden gebracht voor alternatieve invullingen van oud en nieuw, inclusief een mogelijk vuurwerkverbod.

"Die discussie komt dus nog, waarbij ook de evaluatie van afgelopen jaarwisseling, de afstemming met gemeenten in de regio en de landelijke keuzes worden betrokken. De Tweede Kamer moet nu wel eens een duidelijke keuze maken, want de onduidelijkheid nu werkt niet goed."

Burgemeester Bengevoord van Winterswijk is van mening dat dit landelijk geregeld zou moeten worden. Hij vindt wel dat we onszelf naast de vraag hoe te handhaven, de vraag moeten stellen of dit nou het eerste probleem is dat de landelijke overheid in 2023 zou moeten oplossen. Er liggen volgens hem nog wel grotere uitdagingen.

Facebookbezoekers zijn tegen een verbod

Een poll op de Facebookpagina van Omroep Gelderland over dit onderwerp geeft een ander beeld. 4500 mensen zijn tegen een landelijk vuurwerkverbod en 1200 mensen zijn voor zo'n verbod.

Deel dit artikel