Afdrukken
Bevat Video: Video
Ankeiler: Grote kans dat je dit weekend volop hebt genoten van het zonnetje en de zachte temperaturen. Aan de andere kant zijn er wederom een aantal weerrecords verbroken.

- Grote kans dat je dit weekend volop hebt genoten van het zonnetje en de zachte temperaturen. Aan de andere kant zijn er wederom een aantal weerrecords verbroken. Klimaatverandering, zo zeggen meteorologen. Om daar de aandacht op te vestigen is het deze week de Nationale Klimaatweek.

"Doordat ons klimaat warmer en droger wordt, neemt de kans op heftige piekbuien met meer dan 25 procent toe", aldus regenwateradviseur Renée Kleijn. Volgens haar kan onze riolering en de waterzuivering een normale regenbui wel aan. Maar bij stortregens raken die volgens Kleijn overbelast.

Ongezuiverd rioolwater lozen

"In dat geval hebben we te maken met het fenomeen ‘overstort’. Dan wordt er ongezuiverd rioolwater geloosd in het oppervlaktewater", stelt Kleijn. "Dat water zit vol met antibiotica, anticonceptie, drugsresten, chemoresten en andere chemicaliën. De rioolwaterzuivering in Renkum loost dat te veel aan water bijvoorbeeld in de Rijn. Je kan je voorstellen dat dit niet goed is voor de flora en fauna."

Om daar verandering in aan te brengen roept Kleijn mensen op mee te doen aan het project ‘Gewoon Dóén!’ "Daarin koppelen huiseigenaren hun regenpijpen af van het riool, vangen ze het op in regentonnen of laten ze het rechtstreeks de grond inlopen. Dat is weer gunstig voor de lage grondwaterstand."

Door iedere regenpijp stroomt er jaarlijks gemiddeld 20.000 liter regenwater het riool in
Renée Kleijn, regenwateradviseur

Het afkoppelen scheelt volgens Kleijn behoorlijk: "Door iedere regenpijp stroomt er jaarlijks gemiddeld 20.000 liter regenwater het riool in. Kijk je naar het hele dak van een huis dan komen daar jaarlijks gemiddeld 400 volle badkuipen met regenwater vanaf."

Om mensen te informeren over de mogelijkheden staat regenwateradviseur Kleijn met de zogenoemde ‘klimaatkeet’ op de weekmarkten van Oosterbeek en Wageningen. "Maar mensen uit deze gemeenten kunnen ons ook uitnodigen voor een gratis onafhankelijk adviesgesprek bij hen thuis. We bieden ze de mogelijkheid om alle producten in een keer te bestellen, waarbij ze het btw-bedrag van de spullen terugkrijgen."

Ik wil mijn planten geen water geven met leidingwater
Wilma Lubbers, deelnemer aan project 'Gewoon Dóén!'

Wilma Lubbers uit Renkum is een van de mensen die haar regenpijpen heeft afgekoppeld van het riool. De droogte van afgelopen zomer was voor haar een van de redenen om mee te doen. "Ik wil mijn planten geen water geven met leidingwater, dus ik heb nu een twee hele grote regentonnen neergezet. En bij een andere regenpijp vang ik het water op met een kleinere regenton. Als die vol zit laat ik het regenwater via een pijpje mijn vijver instromen."

Toch wil Lubbers niet al haar regenpijpen afkoppelen. "Ik heb een eenpersoonshuishouden waardoor ik relatief weinig water verbruik via de wc en douche. Er moet wel genoeg water door het riool blijven stromen, want anders ben ik bang dat het leidt tot verstoppingen."

Volgens regenwateradviseur Tjalling Siersma hoeft Lubbers daar niet bang voor te zijn. "Ook eenpersoonshuishoudens verbruiken genoeg water. Daarnaast is het zo dat nieuwbouwwoningen sinds 2010 voor hun hemelwater niet meer zijn aangesloten op het riool. De gemeente Renkum heeft als doelstelling dat in 2050 alle huishoudens hun regenpijpen hebben afgekoppeld van het riool."

Bekijk de video over dit onderwerp:

Zandgrond vs. kleigrond

Regenwater stroomt relatief snel weg via zandgrond. Maar dat is een ander verhaal wanneer je een tuin hebt met kleigrond. Volgens regenwateradviseur Tjalling Siersma kan je in dat geval met een meterslange drainagebuis alsnog hemelwater de grond in leiden. "Onder de kleilagen in Gelderland zit er altijd een zandlaag waar het water wel wegzakt. Afhankelijk van de dikte van de kleilaag kan het zijn dat je een pijp nodig hebt van vijf à zes meter. Maar ga je niet diep genoeg dan kan je alsnog in de klei blijven zitten waardoor de drainagegaatjes langzaam dichtslibben. Dan heb je dat gat eigenlijk voor niets gegraven."

Deel dit artikel