Afdrukken
Ankeiler: "Ik kan het niet geloven.

"Ik kan het niet geloven. Wanneer komt iemand mij vertellen dat dit echt is?" Annemiek van Vleuten won bij de WK wielrennen in Australië zaterdagochtend de wegwedstrijd voor vrouwen.

De Nederlandse achterhaalde minder dan een kilometer voor de finish een kopgroep en passeerde als eerste de finish voor de Belgische Lotte Kopecky. "Ik dacht: ik heb nog één kans en dat is aanvallen op het eind. Ik wachtte tot ze me terugpakten, maar ze kwamen niet."

"Het was een hel vandaag. Ik kon niet uit het zadel. Wilde eigenlijk op Mount Keira gaan, maar dat kon niet. Ik was knecht vandaag en nu ben ik wereldkampioen."

De verbazing straalde van het gezicht van Van Vleuten af. "Ik twijfelde of ik mijn oorbellen in zou doen, maar toch maar gedaan. Want ze brengen me geluk."

De oorbellen hebben veel waarde voor Van Vleuten. De wereldkampioene kreeg de oorbel 21 jaar geleden van haar vader, toen ze 18 jaar werd. Haar vader overleed in 2009. Toen ze olympisch kampioene werd, wees Van Vleuten op haar oorbellen.

De wereldtitel van Vleuten is bijzonder (en wel hierom):

Kijk hier de laatste meters van de wedstrijd terug:

Meer over

Deel dit artikel